Zoek uw product

Actualiteiten details

Ruim twee ton betaald voor postzegel

donderdag 31 oktober 2013 door Ron Weerenbeck

WEESP - 

 

Voor een postzegel uit 1925 is donderdag op een veiling 208.000 euro betaald. Het is de duurste postzegel ooit die in Nederland van eigenaar is gewisseld.
 

De duurste postzegel ooit in Nederland wordt geveild. Het gaat om een zegeltje uit Kenia-Uganda uit 1925 met een nominale waarde van 100 pond.Foto: ANPDe nieuwe eigenaar, die anoniem wil blijven, sloeg zijn slag op een veiling bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling in Weesp. Het gaat om een zegel uit Kenia-Uganda uit 1925 met een nominale waarde van 100 pond. De zegel werd afgeslagen op 170.000 euro, maar daar komt nog 20 procent commissie voor het veilighuis bovenop. De nieuwe waarde van de zegel is daarmee nu 208.000 euro, aldus het veilinghuis.
Koloniaal heerser

De cataloguswaarde van de postzegel was zo'n 150.000 euro. Er zijn slechts enkele van gedrukt en slechts vier ongestempelde en gave exemplaren in musea en private collecties zijn bekend. Op de betreffende zegel van Kenia-Uganda uit 1925 staat het portret van Koning George de Vijfde van Brittannië, koloniaal heerser van Oost-Afrika in die periode.

Het ongestempelde exemplaar werd ter veiling aangeboden door de erven van postzegelverzamelaar Aat de Peijr en maakt onderdeel uit van zijn bijzondere collectie zegels met een grootte van een klein tennisveld aan gevulde postzegelbladen.

In tegenstelling tot de waarde van West-Europese zegels is er volgens het veilingbedrijf een opvallende prijsstijging van postzegels uit de Engelse koloniën waar te nemen. „Vooral Chinezen zien in de Britse postzegels een goede belegging. Voor alle zegels van voor 1940, vooral de klassiekers van voor 1900, neemt de cataloguswaarde jaarlijks toe."

Bron: De Telegraaf